Parvoviroza este o boală virală foarte contagioasă, cu o rată de mortalitate ridicată în cazul câinilor netratați. Afectează, de obicei, puii nevaccinaţi, preponderent cei cu vârsta cuprinsa între 2 luni şi 2 ani, dar poate infecta și caini adulți nevaccinaţi(predispose femelele gestante).
Boala este cauzată de virusul parvovirozei canine (CPV) și se manifestă prin simptome grave ale sistemului digestiv dar și cardiac.
Cum se transmite?
Parvoviroza canină se transmite ori prin contact direct cu un câine infectat sau prin contact indirect cu suprafete, obiecte sau zone infectate. Virusul contaminează cu ușurință mediul, obiectele sau oamenii și poate fi purtat și transmis pe haine, maine, încălțăminte, boluri de apă și mâncare. Este foarte stabil și rezistent în mediu, chiar și la căldură, frig sau umiditate și poate supraviețui in mediu ani de zile.
Simptome:
- lipsa poftei de mâncare;
- apatia;
- voma;
- diaree;
- febra
Semnele clinice conduc la deshidratarea severă a animalului
Factori importanți în infestarea animalului: statusul imun al câinelui, virulența virusului, adică tulpina și numărul particulelor virale la care este expus individul, și factorii de mediu, cum sunt stresul sau alți factori favorizanți.
Diagnostic și tratament:
Suspiciunea se poate face rapid prin anamneză și diagnosticul prin teste rapide sau PCR. Tratamentul intensiv trebuie inițiat cât mai curand, deoarece mortalitatea este destul de ridicată și prognosticul se agravează pe măsură ce se întârzie cu tratamentul și semnele clinice se agraveaza.
Prevenția!! prin vaccinarea la timp a animăluțului este cea mai eficientă metodă. Vaccinurile parvovirale fac parte din schema de vaccinare de baza recomandata pentru toți câinii.